Even een zetje nodig.........wie helpt?

Laatste reactie 19/01/2020 11:24 door Rob
· Markeren als ongelezen
Tanja Staring-Pijnenburg 2 weken geleden geplaatst
Hi collega's

ik ben er om verschillende redenen even uit geweest als het gaat om de MM.

Gister ontving ik deze app,

 Ik heb een vraagje voor/over R., Vandaag had R. een wiskunde toets, hier had ze goed voor geleerd en alle lessen goed gemaakt. Toch is het zo dat zodra ze de toets voor haar neus krijgt ze niet meer weet wat ze moet doen een een complete black-out krijgt. Denk jij dat je R. hiermee kunt helpen of moeten we daar iemand anders voor vragen? Wil je hier met ons over meedenken? Alvast een prettig weekend. Groetjes J.

Wat zal ik (als eerste) doen als ze aanstaande donderdag bij me komt?

Hoor graag!

appen mag ook, 00599 7808177 ( vind ik zelf makkelijk(er) 

saludo
Tanja
Salvina Matatula 2 weken geleden geplaatst
Hi Tanja,

Ik ben benieuwd naar de aanpak van collega's, dus ik zou het fijn vinden om mee te kunnen lezen. Ik heb met jouw hulpvraag ook nog geen ervaring.

Ik wens je in ieder geval succes!

Zonnige groet, Salvina
Chrit Werdmölder-Smeets 2 weken geleden geplaatst
@tanjastaring-pijnenburg
Je kunt de stippen aanpakken van fragmenten dat zij een black-out kreeg. Misschien ook een stukje faalangst momenten meepakken. En starten met hoofdopruimen is altijd een goed idee. Dan wordt het terugvinden van informatie ook overzichtelijker. Succes!!
reactie op @chrit:
Tanja Staring-Pijnenburg Damk Chrit!

ik had al zo een plan. 
wat ik soms alstig vind bij haar is dat ze 17 is ;)

Ze reageert redelijk vaak met "weet ik niet , maakt mij niks uit, kan ik niet etc...."

ik houd de regie, dat sowieso, maar soms loop ik vast op haar houding
begrijp je me?

mocht je tips hebben: graag!!!

2 weken geleden

Beantwoorden

Chrit Werdmölder-Smeets 1 week geleden geplaatst
Snap ik @tanjastaring-pijnenburg​ . Je zegt ik houd de regie? Hoe bedoel je dat? Juist de eigen regie van je cliënt is zo belangrijk. Mijn ervaring is, dat zodra je het vertrouwen hebt, door goed rapport te maken, ze vanzelf loskomen. Maar als ze van haar ouders naar jou ‘moet’ zul je misschien wel wat weerstand krijgen. Aan jou de mooie taak om haar vertrouwen te winnen en haar te begeleiden naar haar eigen oplossingen. 
reactie op @chrit:
Tanja Staring-Pijnenburg Natuurlijk ligt de regie bij haar, daar ben ik me meeer dan voldoende van bewust

!wat ik bedoel is dat ik tijdens het proces van de stippen aanpakken, de regie behoud., in die zin dat ik de focus wil houden.

Ze is geneigd om steeds te zeggen "dat lukt me niet, dat kan ik niet," En dat laatste vind ik dan lastig, want dan komen we zeg maar niet verder, omdat ze "vlucht"in....... "nee het zit er nog, nee dat lukt mij toch niet, morgen is het er toch weer"etc...

Daarop zou ik graag wat tips willen


1 week geleden

Beantwoorden

Chrit Werdmölder-Smeets @tanjastaring-pijnenburg helder. Dan zit er nog iets onder. Wat maakt dat ze dat telkens zegt. Beschadigd vertrouwen? Misschien eerst daar naar kijken en herstel van vertrouwen in zichzelf. Wanneer was het er wel en wanneer niet? Fragmenten duiden langs haar levenslijn. En dan vragen welke zij zou willen aanpakken
IWat zou ze graag willen?
1 week geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Anouk Netten 1 week geleden geplaatst
Hi Tanja, het lijkt erop dat je coachee nog niet toe is aan het loslaten van haar gemaakte (niet werkzame) strategie. Wat zou het met haar doen wanneer haar hulpvraag opgelost is? Wat bereikt ze met het vasthouden van deze strategie?
Om een voorbeeld te geven: iemand kan al jaren als “faalangstige” benoemt worden. Dit gedrag levert haar aandacht op. Deze aandacht doet iets met haar. Het “plots” veranderen van gedrag kan haar verlies in aandacht opleveren. Wanneer een individu deze aandacht prettig vindt zal deze, hoe onbegrijpelijk soms ook, het gedrag niet willen veranderen.

Geef haar de mogelijkheden die jij hebt om met haar in te zetten en laat haar kiezen wat bij haar past. Elke reductie is winst. Kleine succesjes is een succes. Stop wanneer zij het genoeg vindt. Pel de ui, laag voor laag af. Niet iedereen wil binnen 15 minuten van het gedoe af.... Blijf rapport maken.

Van te voren oefenen met bv denken aan een auto, haar haar auto laten vertellen en jij de jouwe. Als ze merkt dat er geen goed of fout is gaat ze wellicht geloven in de methode. Soms is het niet de methode die bij iemand past. Suc6!
reactie op @anouknetten:
Tanja Staring-Pijnenburg Hoi!

wat fijn zo'n reactie

wat ik gedaan heb, na deze Matrix sessie is haar vertellen wat ik allemaal zou kunnen bieden, en dat ZIJ mag kiezen welke manier haar het beste past.


1 week geleden

Beantwoorden

Linda Gout-Lemmers 1 week geleden geplaatst
Zó herkenbaar! 
Ik ben bij een 15 jarige op zoek gegaan naar haar interesses, hobby’s en vaardigheden. Zó won ik vertrouwen al kost het heel veel tijd. Ingesleten gewoonten, overtuigingen vanuit het gezin en opgedane angsten en onzekerheden zijn hard te kraken. Geduld, een lange adem, inleven in het kind leveren veel informatie op over je cliént én over je eigen valkuilen/allergieën. Ga iets leuks doen, binnen of buiten. Soms lijkt je cliënt niet te willen maar kan/ durft hij of zij (nog) niet.
Peter Jan van Haastert 1 week geleden geplaatst
Dag Tanja, omdat ik niet weet of ik nlp-tips in dit forum mag plaatsen, wil ik je wel per mail op weg helpen. Stuur me dan even een berichtje. pjvanhaastert@gmail.com
Groeten, Peter Jan van Haastert
Tanja Staring-Pijnenburg 1 week geleden geplaatst
het meisje is donderdag geweest,

Ik heb haar het emotiemodel uitgelegd en daarmee zijn we aan de slag gegaan.

Ze mocht zelf een soort materiaal kiezen waarmee ze op haar levenlijn de verschillende momenten neer zou gaan leggen.
Ze koos een potje gele stenen want "ik heb een hekel aan geel"

Pakte vervolgens het potje, gooide het helemaal leeg en zei "zo, hier kan ik wel mee beginnen, heb je nog meer?..........." daar hebben we even over gesproken en uiteindelijk is ze alles gaan plaatsen op de levenlijn

Stap voor stap kwam ze tot een stuk of 30. Vanaf groep 3 tm nu, havo 5.

Daarvan hebben we er één gepakt en die hebben we met de MM aangepakt.
Ze was kapot! aan het einde gaf ze aan. Maar.......het was nog steeds een 9....

Daarin volg ik jou @anouknetten​.......wiol ze het vasthouden of wat zit eronder?

Daarom heb ik toen verschillende opties gegeven:

* we gaan dit samen aanpakken met de MM, elke week een andere beleving / moment.
* we gaan één van de andere materialen die ik gebruik ( teken je gesprek - schatgravers- Kids skills- Mission Possible - Schateiland expeditie -kompasvinder.

WE hebben afgesproken dat ze me vandaag erover appt.....

to be continued dus

blijf alsjeblieft reageren want het helpt me enorm!!!
reactie op @tanjastaring-pijnenburg:
Salvina Matatula Ik hoop dat iedereen het hier blijft delen, want ik vind het super leerzaam! En ik zal vast niet de enige zijn. 

Heel fijn dat je hebt beschreven hoe het is gegaan. Dankjewel!

Ik lees de afgelopen dagen vaker over de levenslijn. Die opdracht ken ik niet. Wie kan daar meer over vertellen?
1 week geleden

Beantwoorden

Ellen van Heugten-Hagelaar 6 dagen geleden geplaatst
Haar strategie heeft iets positiefs opgeleverd. Je houdt er aan vast en hoe gek het ook klinkt, het is veilig. 

Als toevoeging op al het bovenstaande:
Ben benieuwd naar haar kernwaarden (waardehierarchie), mogelijk schiet ze ergens in door en heeft ze daardoor ergens behoefte aan?

Het hoofd opruimen kan soms ook veel inzicht geven. Bovendien ervaart ze op een veilige manier wat je haar kunt brengen en het effect daarvan. Net als hoe je iets positief positiever kunt maken. Heel klein, maar zodat het effect voor haar voelbaar is.

Ben benieuwd naar de volgende stappen, lees graag mee.
Rob Mandjes 2 dagen geleden geplaatst
Goedemorgen, black out heeft te malen met angst, faalangst en teleurstelling (wie stel je teleur) de houding erna het lukt niet of kan het niet, eventuele teleurstelling uit de weg gaan door deze houding. Het is verbonden met die angst.
Dus ja stippen zetten in het verleden voor negatieve momenten van falen en teleurstelling en zo ook in de toekomst, waar ben je bang voor. Maar het blijft moeilijk als je onbewuste herinneringen in het verleden hebt wat de oorzaak is. Je zou dan meer toekomstgericht kunnen focussen en dan meer op het gevoel van angst om wie teleur te stellen.
Hoop dat je hier wat mee kan .
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 06 January 2020 om 14:16
Aantal lezers 46
Aantal reacties 15